top of page

Wie houdt de nieuwe mama vast?

'' Everybody wants to hold the new baby, but who holds the mom? '' afzender postpartum.

Eigenlijk best triest vind ik. Zoveel zorg en aandacht naar de zwangere vrouw en haar baby in haar buik..(wat prachtig en nodig is overigens!) maar dan is de bevalling voorbij en dan? Radiostilte?

Het lichaam van de nieuwe mama ondergaat intense veranderingen. Haar hormonen schommelen, er wordt voor het eerst melk gemaakt. Ze gaat voor het eerst borstvoeden ja! Haar bekken hebben nog kortgeleden een baby erdoorheen geduwd. Of ze heeft juist een keizersnee achter de rug en is het lichaam misschien wel iets meer in de war.


Poeh poeh, dit is nog maar het tipje van de ijsberg. Want laten we het vooral niet hebben over dat deze nieuwe geboren MAMA eigenlijk traditioneel gezien, enorm veel rust moet pakken. Na negen maanden een baby gedragen te hebben, een bevalling doorgemaakt heeft en nu eigenlijk 100% aanwezig moet zijn voor haar kleine baby. Het voelt daarom ook zo zwaar voor de moeders die na een week kraamzorg er ineens alleen voorstaan. Dit hoort niet. Niet als je heel eerlijk alles met elkaar afweegt.


Ze wordt losgelaten en alleen gelaten. Zonder ongeforceerde, zachte en kalme kraamhulp van familie en vrienden. En daar achteraan willen ze allemaal zo snel mogelijk naar binnen om de verse baby te mogen zien en vasthouden. Maar de mama? Ach die redt het wel, altijd al gedaan toch?


Nee lieve mensen, dit is alleen zo gedaan in de 'moderne' Westerse landen. Ontelbaar veel andere culturen doen het nou juist precies zoals het hoort. Op een moeder en baby gecentreerd wijze gaan zij met de kersverse mama's om. Het ondersteuningsnetwerk in het Westen die ontbreekt volkomen en het is aan Westerse mama's en vrouwen om dit terug te claimen.


Houdt de nieuwe mama vast. Zij heeft de extra handjes hard nodig. Want er is niet alleen een nieuwe baby geboren maar ook een nieuwe Mama. Zorg voor haar want alleen zo kan zij optimaal voor de baby zorgen.
38 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page