top of page

Do & Don'ts Postpartum

Blijf het nog steeds zeggen..de kraamweek wordt in het Westen nog zwaar onderschat en 'undervalued'. En gelukkig hebben we zoveel oude traditionele postpartum wijsheden die nu aan het licht komen in het Westen! De mama's voelen het ook intuitief, dat de Westerse postpartum model niet werkt.


Een meer mama-en-baby gecentreerde aanpak wordt verlangen van de mama's. En daar gaat ze ook om vragen! Want na 9 maanden zwanger te zijn geweest en ook nog eens een bevallingsreis achter de rug heeft is het meer dan logisch om de vierde trimester terug te introduceren in het hele zwangerschapsprocess.


Hier een samengevatte lijst met Do & Don'ts voor in de kraamperiode:


Do's


- Doe het vooral HEEL rustig aan de komende 4 weken - Lekker veel rusten, rusten en nog eens rusten! (Het liefst de eerste 30 tot 40 dagen)

- Veel (warme of lauw) water drinken (niet uit de kraan) en warme kruidenthee's - Kroelen, huid op huid met je kleine lieve baby - Veel warme en zware maaltijden nemen (het is niet de tijd om na te denken over afvallen of dieet...) - Bewust in het nu zijn, genieten in je kraambubbel - Lekker warme douche of bad met kruiden nemen en na het douchen jezelf goed invetten met natuurlijke lotion - Probeer samen met de baby te slapen - Als je borstvoeding geeft, geef het dan op verzoek. Meet the needs of your newborn - Regel samen met je familie en vrienden een kraam care na de 1-week-regulier-kraamzorg - Wees lief voor je lijf, ze heeft hard gewerkt

- Laat je masseren met olie en blijf je buik en de rest van je lichaam goed insmeren - Kraamvisite klinkt leuk en gezellig, maar het beste is om dit zelfs uit te stellen na de 30 tot 40 dagen. Blijf in je bubbel en ervaar de transitie naar je nieuwe mama-zelf. - Bewuste ademhaling oefeningen doen terwijl je in bed of op de bank ligt, ook al ligt je kleine lekker bij je aan de borst.Don'ts - Actief bezig zijn, zoals het huishouden, sporten of wat dan ook

- Koude dranken of water drinken - Koude lichte maaltijden, zoals salades of ongezond eten als patat (frituur) - Vermijd ongezonde suikers! Geen witte geraffineerde suiker. Dit zal alleen maar je hormonen door de war brengen. - Probeer niet te piekeren, je lijf ondergaat zoveel veranderingen. Dat zal je ongetwijfeld voelen, kom uit je hoofd en neem je postpartum regime en time-out serieus. Je ondergaat een transitie naar mama-zijn en dat heeft tijd nodig - Spendeer geen (of weinig..) tijd aan je socials. Instagram loopt niet weg.. -Blijf niet onnodig laat op, maar ga elke avond vroeg naar bed. Het liefst val je samen met je baby in slaap tot de ochtend weer aanbreekt - Zie je kraamfase niet als een mini time-out om daarna weer terug te gaan naar het normale of wat was. De kraamfase is een portaal naar een nieuwe jij. Want in jou is een nieuwe mama ook geboren, leer haar kennen, belichaam haar.

De lijst met Do's & Don'ts kan nog oneindig doorgaan als het aan mij ligt, maar het het geprobeerd om de belangrijkste aspecten te 'highlighten'.


Hoop dat je hier veel aan hebt straks in je kraamperiode lieve mom to be

16 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page