top of page

3 redenen om te kiezen voor Borstvoeding

Als ik heel eerlijk ben zijn er wel honderden redenen waarom ik vind dat borstvoeding het beste is voor je baby (en voor jou natuurlijk). But I know hoe druk we allemaal wel niet zijn dus probeer ik het kort en bondig te houden.

Zelf heb ik twee jaar borstvoeding gegeven aan mijn eerste kindje en momenteel geef ik het tien maanden aan mijn tweede. En ja ben van plan om ook dit keer het tot twee jaar (wie weet langer dit keer?!) borstvoeding te geven. Want wat geniet ik toch van borstvoeding geven, kan het niet genoeg zeggen. Het is een moment die ik heel moeilijk in woorden kan uitdrukken. Wat ik wel kan zeggen is hoe ik voel dat door mijn (positieve) kijk op het geven van borstvoeding een veilige ruimte creëert waarin mijn kinderen zich veilig voelen en dit ook weer de band tussen ons versterkt.

But let's get right to business, ik beloofde je drie hoofd redenen om te kiezen voor borstvoeding. So here we go!

#1 Het meeste gezonde voeding voor je baby!

Er gaat niks maar dan ook niks boven de melk die het vrouwelijke lichaam produceert voor haar kleine baby. Moedermelk is de beste voeding die je je baby helpt gezond te groeien en ontwikkelen. De melk wordt op maat gemaakt voor de baby en heeft de perfecte ratio aan eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.

Daarom biedt moedermelk de beste bescherming voor de baby en helpt het een ziekte te bestrijden. Wat ook zo bijzonder is, is de aller eerste melk! Genaamd colostrum. Het helpt schadelijke ziektekiemen te stoppen die uw baby ziek kunnen maken. Colostrum doet dit door het spijsverteringssysteem van uw baby te bedekken, zodat ziektekiemen geen plaats hebben om te groeien. Deze bescherming is nog belangrijker als uw baby te vroeg (prematuur) wordt geboren.

#2 Altijd makkelijk bij de hand

Moedermelk is altijd vers en perfect op temperatuur. Zodra de baby aangeeft dat hij of zij wil drinken neem je je baby op schoot en voila! Het is klaar voor je baby wanneer ze klaar zijn om te eten. Omdat moedermelk altijd bij je is, is reizen of winkelen met je baby ook nog eens gemakkelijker.

En ja je kan je kleine overal voeden, net zoals wij volwassenen eten en drinken buiten of binnen. Als je je ongemakkelijk voelt kan je altijd een sjaaltje of hydrofiel over je schouder leggen. Dan creëer je een soort mini-tentje voor je kleine, vinden ze leuk ook! Ik deed dit ook in het begin, maar na loop van tijd werd het zo normaal voor mij dat ik ook niet meer de behoefte had om het voeden te 'coveren'. Ik heb nooit meegemaakt dat iemand er ongemakkelijk van werd. Als jij er natuurlijk en normaal mee omgaat dan straal je dat uit en dan voelen anderen het ook net zo. Heb juist vaak hele positieve reacties gekregen. En wat nog zo interessant is, is dat ik in de loop de jaren steeds meer moeders het overal en publiekelijk zie doen. Het is het nieuwe normaal, wat eigenlijk niet nieuw is en altijd al normaal was.

#3 Ook nog eens supergoed for the mom!

Je lichaam gebruikt energie om melk te maken, dus borstvoeding helpt je ook om in je postpartum fase sneller gewicht te verliezen dat je tijdens de zwangerschap hebt opgedaan. I can swear this is true moeders! Hoe veel ik ook extra eet in mijn postpartum/borstvoeding fase, ik kwam niet aan. Na een maand was ik weer terug op mijn pre-pregnancy gewicht en dat terwijl ik juist veel eet door de borstvoeding.

Daarnaast voelen moeders zich in zekere zin meer zen tijdens het geven van de borstvoeding door de hormonen die vrijkomen. Wat wil je nog meer?! Nou eigenlijk nog iets..namelijk dat de menstruatie een lange tijd kan wegblijven. Ja ik moet toegeven, I love it! Bij sommige vrouwen blijft de menstruatie zelfs net zo lang weg totdat de moeder stopt met borstvoeding. In mijn geval was/is dit ook het geval! Het is wel belangrijk om te weten dat je nog steeds zwanger kunt worden, zelfs als de menstruatie niet begint.


11 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page